+36 20 966 2660 Kezelések telefonos időpontegyeztetés alapján! Várunk szeretettel! develomed@gmail.com

Schroth terápia

A Katharina Schroth szerinti 3 dimenziós scoliosis terápia a világon mindenhol ismert és elfogadott.

A háromdimenziós scoliosis terápiát Katharina Schroth fejlesztette ki az 1900-as évek elején. Schroth saját gerincén kísérletezte ki, hogyan tudja gerincferdülését és bordapúpjait korrigálni. Megpróbálta légzés és izom összehúzódás segítségével saját gerincferdülését kiegyenesíteni, így született meg a Schroth Terápia, amelyet napjainkban a tartáshibák, a scoliosis (gerincferdülés) és a Scheuermann betegség háromdimenziós korrekciójára és különböző gerincfájdalmak kezelésére alkalmaznak.

A terápia lényege

A Schroth terápia célja a gerinc maximális aktív nyújtásával annak felegyenesítése, háromdimenziós forgató légzéssel a törzs visszaforgatása középre valamint a korrigált testhelyzet megtartása mellett végzett izomerősítés és nyújtás. A terapeutával megtanult korrekciós helyzetek beépíthetők a hétköznapi életbe, így 24 órán át végezhető a terápia. A gyakorlatokkal a hibás tartás korrekciója, a belső testkép normalizálása a cél.

A Schroth módszer céljai

A növekedés befejezéséig célunk:

  • a görbület csökkentése, annak progressziójának lassítása, megállítása,
  • a scoliotikus tartás korrigálása,
  • az antigravitációs izmok teljesítményének fokozásán keresztül a korrekciós tartás stabilizálása,
  • a korrigált tartás érzet kialakítása.

Hosszú távú feladataink:

  • a gerinc deformitásából eredő izom, ízületi és porckorong elváltozások, valamint a fájdalom elkerülése és csökkentése,
  • a szív teljesítő képességének fokozása,
  • a tüdőfunkció növelése célzott tréning és borda-mobilizáció segítségével,
  • a pszichés ártalmak csökkentése,
  • a törzs kozmetikai korrekciója.

A gerincferdülés terápiája mindig egyénre szabott, hiszen nincs két egyforma gerinc és nincs két egyforma gerincferdülés. A háromdimenziós korrekciót a testhelyzetek görbülethez adaptált megválasztásával, különböző segédeszközökkel, akaratlagos nyújtózással, a megfelelő izmok kontrakciójával és az irányított Forgató légzés technikájával érjük el. A Schroth terápia háromdimenziós megközelítési módja lehetővé teszi a rendkívül tudatos és sikeres konzervatív kezelést 4-5 éves kortól egész életen át. Komplex terápia, mivel életviteli tanácsokkal is ellátja a betegeket és gondot fordít a szív- és érrendszeri, valamint a légző rendszeri tréningre. Eredményessége a tudatos, egyénre szabott korrekción és komplexitásán alapul.

Az óráink speciális kiegészítője a pilates gépeken végzett, egyénre szabott gyakorlatanyag összeállítása, a gerincferdülés korrekciós irányainak maximális figyelembe vételével és korrigálásával!

A Schroth – specifikus gyakorlatokon kívül szükség lehet az egyéni állapotnak megfelelően nyújtó és erősítő gyakorlatokra is, melyeket legalább hetente egy alkalommal, szakképzett gyógytornásszal végzett foglalkozások alatt sajátíthat el a páciens.
Szükséges továbbá olyan, a hétköznapi életben is használható gyakorlatok, testhelyzetek megtanulása, melyek a görbület csökkentésére, fájdalom megszüntetésére irányulnak. Ezekhez szintén gyógytornász segítsége szükséges.
A néhány alkalom alatt elsajátított, személyre szabott tornaprogramot a páciens otthon önállóan végezheti, azonban kontroll szükséges a hibák korrigálására, változatosabb nyújtó és erősítő gyakorlatok tanítására.