+36 20 966 2660 Kezelések telefonos időpontegyeztetés alapján! Várunk szeretettel! develomed@gmail.com

Hasznos információk a Schroth terápiáról!

A gerincferdülés (latin nevén scoliosis) kezelését illetően többféle módszerrel találkozhatunk, de ezek közül a német Katherina Schroth nevéhez fűződő háromdimenziós scoliosis terápia bizonyítottan a leghatékonyabb.

Minden, amit tudnod kell a McKenzie módszerről!

A McKenzie módszer a gerincproblémák speciális vizsgálati és kezelési rendszere, világszerte az egyik legelterjedtebb gerinckezelési eljárás.

Az úszás jótékony hatásai

Az úszás az állóképességi sportokhoz tartozik. A többi sporttól abban tér el, hogy egyszerre mozgat meg minden izmot, valamint folyamatos légzésszabályozásra késztet.

Lovaglás jótékony hatásai

A lovaglás jótékony hatással van mind a testre, mind a lélekre. A következőkben a lovaglás előnyeit mutatjuk be, hogy miként hat a szervezet egészére.

A helyes medencetartás

Amikor a testtartásról beszélünk, rögtön a gerincünk állapota jut eszünkbe. Nem szabad elfelejtenünk azonban azt, hogy a helyes testtartáshoz közvetlenül hozzátartozik a medence megfelelő állása is.

Hasznos tippek a volánnál

Manapság egyre több autóssal találkozhatunk az utakon. Egy dugóban ücsörögve, szétnézve a többi autóvezető között, néha elég érdekes ülési pozíciókat pillanthatunk meg a kormány mögött. Nem mindegy, hogy hogyan ülünk a volánnál. Egy helytelenül beállított ülés miatt könnyen megfájdulhat a hátunk, a nyakunk, de a végtagjainkra is káros hatással lehet. Emellett ronthatja koncentrációnkat, reflexeinket. Számos kellemetlen dologtól megkímélhetnénk magunkat, nem beszélve arról, hogy mennyi balesetet lehetne megelőzni némi odafigyeléssel.

A gyógyítás és fejlesztés összhangja – Minden, amit tudni kell a Dévény-kezelésről

A Dévény Speciális manuális technika – Gimnasztika Módszer (DSGM) a mozgásrehabilitáció gyökeresen új megközelítése. Más terápiákkal szemben nem a beteg mozgásának erőltetésén alapul, hanem képessé tesz a mozgásra. Nem kell hozzá sem gyógyszer, sem segédeszköz, csak a páciens, és a gyógytornász lelke, szakértő keze és rendíthetetlen hite. Ez az, amiben bővelkedett Dévény Anna, aki egész életét annak szentelte, hogy gyógyulttá, a boldog életre alkalmassá tegye a túl korán vagy szülési sérüléssel világra jött kisbabákat.

Víz a szervezetben

Szervezetünk fő alkotóeleme a víz (körülbelül 50-70%), melynek aránya újszülött kortól az idő előre haladtával egyre csökken. Pedig valamennyi szerv működéséhez nélkülözhetetlen anyag, a test összetevők oldószere, valamint a kémiai folyamatok közege.

Tényleg ijesztő dolog a gyógytorna?

Sokan megriadnak a gyógytorna szó hallatán, hiszen rendszerint valamilyen kellemetlen dologhoz kötik azt. Pedig ezek a módszerek pont arra hivatottak, hogy megszüntessék a fájdalmat és megkönnyítsék az ember életét.

A gerinckímélő iskolatáska kritériumai

A tanév beköszönte előtt sarkalatos kérdés a szülők körében, hogy milyen fajta iskolatáskát válasszanak gyermeküknek. Az éppen divatba került mesefigurástól kezdve, az egypántos és kétpántos változaton át rengeteg fajta táska létezik, ám kialakításukat tekintve már nehezebb a választás. A vásárláskor minden esetben próbáljuk fel gyermekünk hátára a táskát, és gondoljuk át alaposan, hogy a külső ellenére megfelel-e az ergonómiai szabályoknak. A következőkben felsorolunk néhány szempontot, melyet érdemes betartani a táska kiválasztásakor, így megelőzhetjük a rossz testtartás által kialakult gerincbántalmakat.

A megfelelő íróasztal kiválasztása iskoláskorú gyermekeknek

Jóval a tanévkezdés előtt el kell gondolkodnunk, mi mindenre lesz szüksége gyermekünknek. A tanszer és iskolatáska vásárláson túl a megfelelő íróasztal kiválasztása is lényeges, mivel az otthoni tanulás elengedhetetlen eszköze.

Gerincferdülés (scoliosis) – jellemzők és kilátások

A gerincferdülés 80%-a ismeretlen eredetű, lehet születési rendellenesség, vagy később  (jellemzően serdülőkorban) kialakuló scoliosis. Az idejében felismert gerincferdülés jó eredményekkel kezelhető, ehhez azonban fontos a szűrővizsgálatokon való részvétel.

Napjaink új mozgásformái: a dinamikus jóga és a rehabilitációs pilates

A rehabilitációs pilates és dinamikus jóga közös tulajdonsága, hogy mindkét mozgásforma központjában a gerinc megerősítése áll. Mit kell tudni ezekről a speciális mozgásformákról? Megmutatjuk!

A gyermekemnek az iskolában gyógytornát javasoltak. Mi lesz most?

A gyermekek körében egyre gyakoribb a tartáshiba, majd a későbbiekben ennek következményeként kialakult gerincferdülés. A gyermek és serdülőkori tartáshibáért leggyakrabban a csontozat gyorsütemű fejlődése felelős, mivel az izomzat nem tud egyforma mértékben erősödni a gerinccel. A helytelen testtartás során megváltozik a medence dőlésszöge, a gerinc görbületei megváltoznak, a váll előreesik. A gyenge hát és hasizmok is növelik a tartáshiba súlyosságát.

Egész nap ülök az irodában, estére már nagyon fáj a hátam. Mit tegyek?

Derék és hátfájdalom szinte minden ember életében előfordul, leggyakoribb oka az ülőmunka és a mozgásszegény életmód. Munka közben hajlamosak vagyunk görnyedt háttal ülni, miközben a nyak és a váll is előreesik. A helytelen testtartás miatt a gerinccsigolyákra nagyfokú terhelés kerül, ami növeli a porckopás és a sérv kialakulásának kockázatát. Ha hosszabb ideje fennáll a hátfájdalma, érdemes szakorvoshoz fordulni a problémával. Röntgenfelvétellel könnyen kideríthető a fájdalom oka, illetve a diagnózis felállítását követően meghatározható a további kezelés.

Testtartásunk alvás közben

A rossz testtartás alvás közben is befolyásolhatja a fizikai és érzelmi jólétünket, és bizony megakadályozhatja, hogy jól aludjunk.

Testünk megnövekedett befeszülése, egy rossz vérkeringés vagy nyaki fájdalom miatt erős érzelmi feszültséget érezhetünk ébredéskor. Szerencsére, viszonylag könnyen lehet enyhíteni ezeket a tüneteket. Az alvási helyzetünk beállításával gyorsan megszabadulhatunk a hátat, a nyakat és a vállakat érintő fájdalmaktól.

5 alapvető élelmiszer csontozatunk erősítésére – Ön melyiket fogyasztja?

És mire kell figyelnünk harminc éves kor felett?

A megfelelő táplálkozás kiemelkedő fontosságú az egészségünk őrzésére, azonban egy bizonyos kor után már csontjaink fokozott erősítésére is kiemelten figyelnünk kell a természetes csontritkulás miatt, illetve ellensúlyozása érdekében.

Hogyan lassíthatjuk a csontvesztés folyamatát?

Maximális csonttömegünket 25-30 éves korunkra érjük el, leépülésük nagyjából ezután kezdődik el, azonban gyorsasága és mértéke több tényezőtől is függhet.

Ebben a korban az általános egészségi állapotunk, egyes betegségek, alkalmazott gyógyszerek, és életmódunk is befolyásolhatja, vagy akár gyorsíthatja is ezt a folyamatot.

Az a fránya lúdtalp…..

Mit tehetünk ellene?

A járás mellett, lábunk leglényegesebb feladata, hogy megtartsa testünket, annak súlyát.

A lúdtalp nagyon gyakori láb-deformáció, mely sokak életét megnehezíti.

Előzze meg a gerincproblémát egyszerűen eszközökkel!

Otthoni gyógymódok a terápia kiegészítéseként

Szeretné kímélni a gerincét? Gyógytorna stúdiónkban bevált gyakorlatokat végzünk a felfújható labdákkal, azonban sokoldalú alkalmazását szívesen javasoljuk otthoni edzéstervek lefolytatásához, azonban érdemes figyelni a labda típusára, méretére és a megfelelő használatra is.

Helyes testtartás a hétköznapokban

A legtöbb ember nem igazán figyel erre …… pedig álldogálni a buszmegállóban, egyáltalán nem mindegy, hogyan tesszük!

A testtartásunk megítéléséhez megkérdezhetjük embertársainkat, de észlelhetjük saját magunkat is.

Csípőficam – szűrővizsgálatok és kezelés

A csípőficam a leggyakoribb – mozgásszervi rendszert érintő – veleszületett fejlődési rendellenesség. Kialakulása lány újszülötteknél 5-10-szer gyakoribb jelenség, mint a fiúknál.

Ortopédia újszülött korban 1.rész

A szakszerű kezelés időben történő megkezdése esetén a legtöbb lábdeformációs probléma műtéti beavatkozás nélkül gyógyítható!

Cikkünkben a sarlóláb és a sarokláb problémájával és kezelésével foglalkozunk, és végül megemlítjük a hason fekvő babák lábtartásával-kifelé forduló lábakat is.

Ortopédia újszülött korban 2.rész

A dongaláb

A korábbi cikkünkben leírt sarlólábtól nagyon fontos elkülöníteni egy másik súlyos és gyakori fejlődési rendellenességet, a dongalábat, melynek szaknyelvi elnevezése: pes equinovarus congenitus.

Nyaki gerincfájdalom

Akár gyulladásos, akár mechanikus, a nyaki fájdalommal nagyon nehéz együtt élni.

Manapság csaknem minden felnőtt találkozik a hétköznapi életben hirtelen kialakuló, vagy fokozottan krónikussá váló nyaki fájdalmakkal, melyeket összefoglaló néven cervikális szindrómának nevezünk, lássuk a leggyakoribb okokat…..

 

Miért, hogyan és mennyit gyalogoljunk?

A legegyszerűbb és leggazdaságosabb mozgásforma, és csak két láb szükséges hozzá összesen.

Az emberi csontokról röviden 1.rész: a gerincoszlop és a medence

Egészségünk hatékony megőrzéséhez testünk minden porcikáját jól kell ismernünk, cikksorozatunk ehhez nyújt segítséget, az emberi csontokkal kezdve. Törzsünk vázát a gerincoszlop alkotja, 12 pár bordával az elülső részen, és 33 csigolyával a koponyától a medencecsontig: 7 nyakcsigolya, 12 hátcsigolya, 5 ágyéki csigolya.

Az emberi csontokról röviden 2.rész: a gerincoszlop csigolyák

Mivel a gerincfájdalmak és gerincbetegségek nagy része kapcsolható háti gerincszakasz csigolyáihoz, javasolt nagy figyelmet fordítani az egészségmegőrzésükre, és prevenciós jellegű gyógytornák beiktatására a hétköznapokban!

Az emberi csontokról röviden 3.rész: a fej és a nyak csontjai

ATLAS: felső nyaki csigolyánk. Kevesen gondolnak a jelentőségére, pedig helyzetéből elmozdulása következtében nagyon gyakoriak lehetnek a mozgásszervi panaszok….

Dorn terápia és Breuss masszázs

Két megoldás testünk egyenetlen terheléséből adódó problémáink hatékony kezelésére…

Megtörtént az első scoli-fűző átadás!

Győri helyszínen először!

Az emberi csontokról röviden 4.rész: a felső végtag csontjai és a mellkas

Testünk csontos felső – és végtagi részén vállövet, szabad végtagot és mellkasi részt különböztethetünk meg.

A kisbabák mozgásfejlődése

A folyamatos mozgásra ösztönzés és tudatos mozgásfejlesztés a teljesen egészséges kisbabák esetében is tanácsolt és meghatározó! Napi 2xfél óra mókás gyakorlatozással már nagyon sokat tehetünk gyermekünk egészséges fejlődéséért!

Íme néhány ötlet otthonra a pici helyes megmozgatására!

Mozgásfejlődés gyógytornász szemmel

Miért fontos a kúszás, a mászás, a könyöklés, és mikor kezd el kisbabánk járni? Mire figyeljünk? Mikor érdemes segítséget kérni?

Én és a fűzőm

Avagy : közös harcunk kezdete a hátam kiegyenesítéséért!

Foci és egészség

Hogyan tudjuk megelőzni a sportsérüléseket?

A zsírpárnák téma és az ideális testsúly fontossága…..nem csak a bikiniszezon miatt!

Az ideális testsúly szakértői az elhízást a 21. század egyik népbetegségének tartják, nem véletlenül. Az elhízásnak nem csupán esztétikai szempontból van jelentősége, súlyos belső-és mozgásszervi betegségek kialakulásáért lehet felelős…

A görögdinnye és a sport története

Végre itt a dinnyeszezon! Kevés az ember, aki ne imádná, hiszen annyira finom, annyira lédús és még egészséges is!

De hogyan fogyasszuk?

A legjobb nyári mozgás a legkisebbeknek

Miért jó a babáknak a vízben?

Hogyan enyhítsük vagy szüntessük meg a hátfájdalmunkat?

Sokan nem gondolunk rá, pedig testünk vázának és gerincünknek a napi karbantartása kötelező feladatunk! Csupán napi néhány perccel sokat segíthetünk magunkon!

Az emberi csontokról röviden 5.rész: az alsó végtag csontjai

Az egyedüli csont a combban a combcsont.

A lábujjközös papucs veszélyei – gondolta volna?

Az emberek többsége a kánikula beköszöntével igyekszik minél könnyedebb, jobban szellőzőbb és persze nem utolsó sorban divatos papucskába bújni….

Évről-évre probléma az iskolatáska súlya…

Milyen iskolatáskát válasszunk gyermekünknek?

Tartásproblémák iskolás gyermekeknél – íróasztal,szék

Hogyan kell helyesen ülni?

Dévény módszer: koponya, arc és szájkezelés

Kisbabánk viselkedésére és mozgására az első pillanattól figyeljünk!

Iskolakezdés TSMT módszerrel

Még csak nagycsoportos a gyermek, de a szülő már aggódik, hogy veszi majd az iskolakezdés akadályait? Még addig van egy év! Sok, kevés, vagy pont elég?

A kúszás és a mászás fontossága a kicsik mozgásfejlődésében

Mire figyeljünk?

Manuálterápia szülés előtt és után

Szinte minden kismama küzd medencetáji, derék, hát vagy nyakfájdalmakkal….

A létfontosságú D-vitamin

Miért hívják “napfény-vitamin”-nak?

A fascia-háló lényege

Miért fontos és mi is ez egyáltalán?

FDM kezelés

Lehetőség a fájdalmak gyors és hatékony megszüntetésére.

Téli mozgás

Hogyan őrizzük testi egészségünket a hideg évszakokban?

Íme, néhány ötlet és jó tanács.

Ünnepi készülődés

…lélekben és testben is rá kell hangolódnunk!!!

A babahordozás előnyei

…és a fontos kérdés: mire ügyeljünk a hordozó-eszköz kiválasztásánál?

A gerinc fejlődése

Gyermekkori rendellenességek – mire figyeljünk?

A gyerekek szenzoros érzékenysége

Mit is jelent? A téma: TSMT

A Dévény módszer hatékonysága

Terápia a legkisebbeknek. Mikor és miben segíthet?

Falra mászok tőle!!!

Új trend a gerinc kiegyenesítésére, kicsiknek, nagyoknak…

A Dévény-Módszer és a sírás

Ha a baba sír…..

Nőnapi ajándék: KULCS A FÉRFIAKHOZ

érdemes elolvasni…..

Mi is az a köpölyözés?

Hatékony eljárás, az ősidők óta létezik….

Tape vagy taping?

Rögzítési technika…mire jó?

Mennyire vagyunk hajlékonyak?

…mennyire kell annak lennünk?

A tipegő baba és a cipő

Mikor vegyük meg az elsőt és mire figyeljünk?

Szupinált, azaz supinált

Amit tudnunk kell a témáról.

A kalcium és a csontok fizikai terhelése…

Kéz a kézben járnak.

Az éltető víz

Elengedhetetlen a fogyasztása, de milyen vizet igyunk?

Gyermekeink biztonsága az autóban

Milyen a jó gyerekülés?

Nyári hőség ellen légkondicionálóval

De jó ez nekünk? Lássuk az egészségügyi kockázatokat…

Matthias-féle teszt

Óvodás vagy iskoláskorú gyermeke furcsán tartja a vállát, a gerincét? Rossznak tűnik a testtartása? Végezzük el otthonunkban a Matthias-tesztet!

Hogy mi is az pontosan?

 

A babajátékok tudatos választásának fontossága

Heti témánk: milyen játékot vegyünk?

 

Gyermekortopédia

Miért szükséges és mi a menete?.

 

Császármetszéssel a világra

Kezdő információk a “Császárvonal” programról…

 

Progresszív relaxáció

Hogyan segíthető elő testgyakorlatok útján a jó testi közérzet és a kiegyensúlyozott lelki állapot?

Fitmummy posztnatális tréning

Kismamák figyelem!!!