+36 20 966 2660 Kezelések telefonos időpontegyeztetés alapján! Várunk szeretettel! develomed@gmail.com

GYERMEKORTOPÉDIA

Miért szükséges és mi a menete?

Az ortopédia szó a görög «orthos» -egyenes- és a «paidos -gyerek- szavak összefonásából alakult ki.

Ez az orvosi szakterület a csontok, ízületek, izmok, csigolyák, mozgató – és támasztó szervek, valamint a kapcsolódó lágy részek elváltozásaival, illetve rendellenességeivel foglalkozik.
Az újszülöttek esetében az első szűrővizsgálat időpontja a baba 6 hetes korában esedékes, majd 4 hónapos korban ismételt kontroll ajánlott.
A további vizsgálatok menete konkrét problémára tervezett.

Az alaki és funkcionális vizsgálatok során az ortopéd szakorvos a végtagok fejlettségét, tartási és fejlődési rendellenességet, a teljes mozgató-és támasztórendszert, az ízületeket és a reflexeket is ellenőrzi. A baba stabil járását követően is érdemes szűrővizsgálatra jelentkezni, hiszen a mozgásszervek egyes fejlődési szakaszaiban a legapróbb eltérések is utalhatnak olyan problémára, amely időben történő kezelés esetén akár teljes mértékben megelőzhető vagy jó eséllyel korrigálható.

Korábbi cikkünkben részletesebben kitértünk azokra a jelekre, amelyekre otthonunkban is felfigyelhetünk, itt olvasható:
https://www.develomed.hu/egeszseg/matthias-fele-teszt/
https://www.develomed.hu/egeszseg/a-gerinc-fejlodese/

A gyermekortopédia jelentőségére nagy hangsúlyt kell fektetnünk, hiszen megelőzhetjük vele az esetleges későbbi, kamasz-illetve felnőttkori mozgásszervi problémák kialakulását, melyek sok esetben nem kezelhetők már annyira eredményesen, mint gyermekkorban.

Ha kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal!
Develomed Gyógytorna Stúdió