+36 20 966 2660 Kezelések telefonos időpontegyeztetés alapján! Várunk szeretettel! develomed@gmail.com

A gyermekek körében egyre gyakoribb a tartáshiba, majd a későbbiekben ennek következményeként kialakult gerincferdülés. A gyermek és serdülőkori tartáshibáért leggyakrabban a csontozat gyorsütemű fejlődése felelős, mivel az izomzat nem tud egyforma mértékben erősödni a gerinccel. A helytelen testtartás során megváltozik a medence dőlésszöge, a gerinc görbületei megváltoznak, a váll előreesik. A gyenge hát és hasizmok is növelik a tartáshiba súlyosságát.

/A fotó illusztráció/

A rendszeres testmozgásra már kiskorban nagy hangsúlyt kell fektetni, fontos mielőbb tudatosítani a sportolás egészségmegőrző tulajdonságát. Jótékony hatással lehet az úszás, biciklizés, labdajátékok végzése, ugyanis az iskolapadba való beüléssel megnő a tartáshiba, gerincferdülés kialakulásának kockázata. Az iskolatáska hordására is kiemelt figyelmet kell fordítani, ugyanis az egyoldali terhelés ugyancsak fokozza a tartáshiba súlyosságát.

Amennyiben kezdődő tartáshibát észlelünk gyermekünknél, fontos mielőbb ortopéd szakorvoshoz elvinni és további kezelésekre beutaltatni. A gyógytornász által összeállított rendszeres, egyénre szabott tornagyakorlat sorozat elősegíti az izomzat fejlesztését, a testtartás korrigálását, a még nem rögzült deformitások helyreállítását. A mozgásformákat életkor és testi fejlettség szerint állítja össze a szakember, a kisgyermekek körében játékos formában történik a gyakorlatok elvégzése. Serdülőkorúak számára összetettebb gyakorlatok kerülnek kialakításra, melyet a gyermek önállóan otthon is el tud végezni.
Amennyiben gyermekünknél tartáshibát észlelünk, minél előbb keressünk fel egy ortopéd szakorvost a pontos diagnózis érdekében. A gyógytornász által összeállított gyakorlatokat otthon is végeztessük el gyermekünkkel, hogy a mozgás hosszú távon is kifejthesse hatását és megelőzze a tartáshibából adódó súlyosabb károkat.