+36 20 966 2660 Kezelések telefonos időpontegyeztetés alapján! Várunk szeretettel! develomed@gmail.com

Az úszás az állóképességi sportokhoz tartozik. A többi sporttól abban tér el, hogy egyszerre mozgat meg minden izmot, valamint folyamatos légzésszabályozásra késztet.

Javallatok

Az úszás számos megbetegedés kezelésére ajánlott, mint például:

– Degeneratív ízületi betegségek

– Fokozott háti görbületek

– Gerincferdülés

– Hanyag testtartás

Ezen betegségek esetén eleinte tartáskorrekciós tornára van szükség, majd az állapot javulásának függvényében rendelhető el kiegészítő mozgásként az úszás. A tornát gyógytornász rendeli el és segítségével tanulhatóak meg a speciális mozdulatok. Elsődleges cél a panaszt kiváltó okok megszüntetése, majd az állapotjavulás fenntartása kiegészítő kezelésekkel.

Hatások 

Az úszás az egész testet megmozgatja, ezáltal javul a vérkeringés, növekszik a tüdő kapacitása és nő az izomerő, tehát összességében fokozza az állóképességet. Mivel a víz sűrűbb közeg a levegőnél, az izmoknak nagyobb ellenállással kell „megküzdeniük, így nagyobb erőkifejtésre van szükség és ez hozzájárul az izmok megerősödéséhez. A gyorsúszás főként a lábizmokat és a farrészt erősíti. A gyorsúszás során a törzset egyenesen kell tartani, ehhez pedig meg kell feszíteni a has, a csípő és a combizmokat. A mellúszás főként a karokra hat, azonban figyelni kell rá, hogy a vízből ne tartsuk ki görcsösen a fejünket, mert az edzés végére nyaki fájdalmak jelentkezhetnek.


Aki hátfájdalommal küzd, annak érdemes 2-3 naponta egy-egy órát úszással eltölteni. A hátfájás leggyakoribb oka, hogy gyengék a csigolyamerevítő izmok, hibás a tartás és az izmok állandóan feszülnek. Az úszás segít megerősíteni a törzs mélyebb izmait is, melyek elősegítik a helyes testtartás megőrzését. Az úszás további előnye, hogy időjárástól függetlenül végezhető, tehát télen és nyáron is van lehetőségünk tenni hátunk egészségéért.